Pages - Menu

2012. május 28., hétfő

25th Hour.


25th Hour

Az utolsó éjjel









írta: Spike Lee
rendezte: David Benioff


A film arról szól, hogy egy ember mennyire képes megutálni saját magát.
Még el sem kezdődött szinte semmi se egy kutya máris nyüszíteni kezdett én meg majd' falra másztam tőle. Aztán jött egy dagadt pacák és Ed Norton. Könnyebb lett volna lelőni a kutyát, de nem! A hős Ed Norton dacolva a kutya ellenállásával magához vette majd indokolatlan mennyiségű idő után büszkén sétáltatta. Tehát, az Ed Norton alakította Monty hiába heroin dealer egy rendkívül rokonszenves emberke. Monty aki akár lehetett volna James is utolsó szabadlábon lévő napját követhetjük végig. Az egész film az önutálatról, a búcsúzásról és a keserédes utolsó-ról szól. Az utolsó iszogatás a két legjobb baráttal, az utolsó vacsi az apával és az utolsó ezüstruhás est. Monty azért hibáztatja magát, mert nem szállt ki időben, holott ez hülyeség. Te hallottál már olyan drog dealerről aki kiszállt és most boldog élete van? Azért mert nincs ilyen. Azt a buta iskolás srácot kellene utálnia aki anno elkezdett füvet terjeszteni. Mindegy. Van egy nője is, aki csak azért szerepelt a filmben mert jól néz ki. És jézusom ott van még Anna Paquin is aki egy idegesítő kis dögöt alakít. Oh te jó ég, hogy én mennyire utálom ezt a nőt. Amúgy nagyon vicces és figyelemreméltó, hogy a True Bloodban is hasonló karaktert alakít. Talán nem is képes mást hozni csak a sokat beszélő ribancot. Biztos.
A bizonyos FUCK YOU jelenet, olyannyira erős, hogy így önmagában is simán megállná a helyét. Tessék itt van öt perc ami sokkal jobb mint a Hollywood gyártotta filmek 77%-a.
A film első fél órája ******** JÓ. Aztán meg még mindig jó, de már közel sem annyira, viszont az eleje olyannyira megfogott, hogy eszedbe sem jut kikapcsolni. A zene valami hihetetlen, annyira szomorú, hogy elkezdett mocorogni valami hülye érzés a mellkasomban, megrázó.
Most jöjjön a nem tetszik rész, mert van ám benne olyan is... Jó pár. Először is az operatőrt/vágót legszívesebben megütném.... 
Na, aztán meg van az amikor Monty elmondja Franknek, hogy van egy ötlete amivel talán megúszhatja ezt az egészet, és a segítségét kéri. Lehet velem van a baj, hogy olyan istentelen nagy tervre gondoltam... LEHET. De come on, összevereti magát? Really? NEMÁR. Persze röhögtem nagyon, mert Ed Norton már megint összevereti magát, de azután a beszélgetős jelenet után minden rezdülést úgy néztem, hogy 'Ez tuti a terv része, meg ez is'.
A másik dolog az maga Monty. Vissza-vissza ugrálunk az időben így megtudunk róla pár dolgot ami tök jó DE! Monty egy rendkívül naiv ember simán megvezethető másrészről pedig ő a hidegvérű dealer. EZMIEZ? Nem értem és a filmben sem kaptam meg rá a választ. Egy terjesztő dörzsölt nem egy kis puhány izé, és itt most nem arra gondolok, hogy félt a börtöntől, mert mindenki félne tőle. A mellékszál is béna szerintem, volt valami cél a tanár-diák viszony bemutatásával? Volt? Mert akkor én lemaradtam róla. Aztán a kutya aki a Doyle névre hallgat. Elég nagy szerepet kap a filmben, vele érzékeltetik azt, hogy Monty jóember, aztán amikor Jacobra bízza az is megható pillanat a végénél meg simán elfelejtik, hogy valaha létezett. Ugye van a rész amikor a kocsiban ülve szexin összeverve viszontlátja az összes embert akit a tükörképe elküldött a jóhalál****ra. Na ott szépen elgondolja, ill az apukája, hogy mi lett volna HA. És szépen végigmegyünk a tökéletes életen ami szerintem BORZALMAS. Az egész úgy ahogy van röhejes. De most nem is ez a lényeg na, nincs ott Doyle. Semmilyen kutya nincs ott, holott a filmből az derül ki, hogy azt az állatot szereti a világon a legjobban, mert ha rá néz azt látja cselekedett valami jót is az életben.

Na most összefoglalok.

Az eleje nagyon erős, aztán langyosodunk  a végére meg butaság lesz belőle. DE, ettől függetlenül is megnézném még egyszer, meg még egyszer és Hucival is biztos, hogy megfogom nézni.


imdb: 7.8
szerintemmeg: 7. de a hét a kedvenc számom. szóval ez nem 'hét :S' hanem 'HÉÉT :D'

5 megjegyzés:

  1. Úgy szeretem a filmajánlóidat. Tényleg. Csinálj még sooooookat. Már várom mikor esz már végre időm megnézni őket.

    VálaszTörlés
  2. *hatalmas szivárvány hányós önelégült fej*
    köszönöm*-*
    ha van kedvenc filmed, vagy több akkor szívesen írok ám róluk ^^

    VálaszTörlés
  3. höhö. te kérted..

    Ízek,imák,szerelmek.
    Farkasokkal táncoló.
    A boldogság ára.
    Aki bújt, aki nem.
    Chéri - egy kultizán szerelme.
    Álom luxuskivitelben.
    Cassablanca - sose láttam, de imádom.
    A molyember.
    Sweeney Todd
    Hallgass a szívedre.
    Az ártatlanság kora.

    Ha meghalok sem jut eszembe több. Nem tudom miért. Pedig olyan soooook van.

    VálaszTörlés
  4. faszaaaaaaaaa. egyet sem láttam ezek közül xD
    bár nagyon mondja mindenki, hogy a farkasokkal táncoló alap és a legjobb film evör.. na kíváncsi vagyok :D

    VálaszTörlés
  5. Kíváncsian várom a bejegyzést:D

    VálaszTörlés