Pages - Menu

2012. május 26., szombat

Mechanikus narancs.

A Clockwork Orange 


Mechanikus narancs





írta: Stanley Kubrick
rendezte: Stanley Kubrick és Anthony Burgess 


A film négy darab unatkozó fiatalemberrel kezdődik. Akik annyira szabadok és annyira megvan nekik a világ összes ideje, hogy nem tudnak mit kezdeni vele. Tejet isznak.
A banda először egy hajléktalant ver agyon, majd egy másik bandával verekszik össze, aztán betörnek egy íróhoz akit szintén megvernek, majd a bácsika szeme láttára megerőszakolják a feleségét.
Fura de ezekre a jelenetekre azt lehet mondani, hogy szépek. Már-már annyira lehet élvezni őket, hogy saját magadtól ijedsz meg. Most ez nekem komolyan tetszik? Megölnek egy embert és én ezt élvezem? Közel sem, csak a zenei aláfestés (ami komolyzene) és Alex ezt hozza ki belőled. Legalábbis nálam ez volt a két fő ok amiért magával ragadott a film. Ja igen, az sem utolsó, hogy Alex a narrátor és ezt a vége felé igen sokszor is hangoztatja ami egészen vicces.
Ez a film a 60as években lett megírva mintegy 'jövőkép'-ként. Nos, teljes mértékben bejött. A film szerintem még jó pár évtizedig aktuális lesz.
A filmet két részre lehet osztani, az első részében megmutatják mennyire brutális és ijesztő a mai fiatalság. És ez nem olyan ám, hogy 'nézd a drog rossz, miket művel tőle az a fiú'. Itt tényleg felfogod miről is van szó és nem bólogatsz közben beismerően csak azért, hogy hagyjanak már békén. A második rész pedig a tökéletes agymosás. Történik ugyanis, hogy Alex - aki nagy Beethoven kedvelő és ennek nagy ám a jelentősége -  bandájában rivalizálás lép fel, és ilyen olyan úton módon Alex gyilkossággal börtönbe kerül. 14 évre ítélik de jön egy hatalmas lehetőség. Agymosásra keresnek jelentkezőket, Alex pedig nagyon lelkes, hiszen ha részt vesz a programban két hét múlva kiengedik. Itt kezd a film hangvétele komolyra fordulni, a kísérletet nagy részletességgel mutatják be ami sokkolóan hat a nézőre, a jól megtervezett gépezetbe pedig homokszem kerül. Pontosabban Beethoven kilencedik szimfóniája. A hatalmas gyötrelmek ellenére Alex sikeresen lenyomja a két hetet és frissen, agymosva tér vissza a való világba. És én itt most be is fejezem a tartalomírást.


Ezt a filmet azért tessék megnézni mert megváltoztat benned valamit. Egy icipici valamit amiről eddig még nem is tudtál. Az emberke nem ugyanaz a film után mint amilyen előtte volt.

imdb: 8.5
szerintemmeg: 10

1 megjegyzés: